YIN YOGA

"THE REAL YOGA IS WHAT YOU CAN'T SEE"

Yin Yoga is ontstaan in de Verenigde Staten en heeft de afgelopen jaren steeds meer voet aan de grond gekregen in Nederland. De grondlegger is de Amerikaan Paul Grilley, die sinds 1980 onderwijst in yoga en anatomie. De houdingen die je bij Yin Yoga aanneemt zijn gericht op het versterken en het versoepelen van bindweefsel en gewrichten.

Yin Yoga gaat over het terugschakelen vanuit de alledaagse hectiek en het verstillen in jezelf. Het naar binnen keren en contact maken met je innerlijke stem. Leren voelen en weten wat aandacht nodig heeft, zodat je kunt verzachten in een houding en wie weet ook op bepaalde gebieden in je leven. 

Bij Yin Yoga worden houdingen langer aangehouden, meestal 3 tot 6 minuten. Door het innemen van een bepaalde houding worden er diverse gebieden in het lichaam gestimuleerd. Bijvoorbeeld: rug, schouders, polsen, enkels en knieën. Je komt fysieke, mentale en emotionele spanningen tegen, omdat je een langere tijd dan gebruikelijk in een houding verblijft. Op die manier verken je je grenzen en kun je voorbij de weerstand komen met resultaat een diepe ontspanning. Yin Yoga is een meditatieve yogavorm en kent een rustig karakter. Het is niet zo dat je je lichaam gebruikt om in een houding te komen, maar je gebruikt juist de houding om in je lichaam te komen.

Door Yin Yoga verminder je spanningen en bevorder je het zelf herstellend proces. Je creëert nieuwe mogelijkheden en ruimte voor jezelf. Je vergroot je bewustzijn, leert je grenzen kennen, ernaar te luisteren en handelen. Het bewustzijn wordt verruimd, zodat je anders in het leven gaat staan. Het stelt je in staat om keuzes te maken die dicht bij jezelf liggen. Vooral het laatste is voor veel mensen een uitdaging, in een wereld van razendsnelle ontwikkelingen op het gebied van technologie en een continue overdaad aan informatie. Yin yoga maakt dat je (weer) in verbinding komt met jouw wezenlijke informatie en (levens)pad.